Комитетът по боровинките към асоциацията Freshuelva алармира тези дни, че е налице заплаха от твърде ранно приключване на сезона на прибиране на реколтата от горския плод. Към този развой на нещата тласкат ниските цени на боровинките този сезон, пише EastFruit.

Украинците все по-амбициозно стъпват на пазара на боровинки

Овощарите, които отглеждат боровинки в региона Уелва, в момента получават изключително ниска цена за продукцията си, която едва покрива производствените разходи.

Обикновено прибирането на готовите плодове продължава до края на май. През 2019 г. обаче сезонът може да завърши още тези дни, тъй като прибирането на последните узрели плодове може да излезе неизгодно за овощарите.

През миналия сезон испанската боровинка активно се продаваше на пазара дори през юни, което се превърна в същински шок за отрасъла. Поради това останалите запаси от боровинки в испанските хранилища свалиха цената на ранната реколта.

Представители на испанския отрасъл, занимаващ се с производство на горски плодове, обвиняват испанските вериги за хранителни стоки, че продават боровинката на твърде висока цена. Това не води до повишаване на потреблението на продукцията в цялата страна.

Според Freshuelva търговците на дребно може да продават боровинките на по-изгодна цена, за да стимулират потреблението. Това ще бъде от полза за всички участници по веригата.