Европейската комисия (ЕК) предложи да се помогне на ирландските производители на говеждо и телешко месо с 50 млн. евро. Заедно с националните средства подпомагането да достигне максимум 100 млн. евро. С това предложение се съгласиха държавите членки, съобщават от пресслужбата на Комисията.

Доходите на ирландските овцевъди се стопиха с 1/5

Тази извънредна мярка ще бъде предоставена в рамките на общата организация на пазара (ООП) на Общата селскостопанска политика (ОСП). Със създаването на такъв фонд евродепутатите официално признават, че ирландците страдат от несигурния пазар и ниските изкупни цени

Ирландските власти са изчислили, че ниските цени и маржове в сектора през последната година са довели до над 100 млн. евро загуби за стопаните. 

Очаква се предложението да бъде официално прието в началото на юли, а до края на същия месец ирландските власти да разработят критериите за отпускане на помощта. Ще се работи в насока за развитие на нови пазари, прилагане на схеми за качество или подобряване на екологичната устойчивост.

Експертите припомнят, че секторът за говеждо и телешко месо в Ирландия е голям и силно зависи от износа. Пет от всеки шест тона се изнасят и почти половината е за Обединеното кралство. Brexit обаче оказва натиск върху по-ниските цени, което допълнително влошава положението.

Това не е първият такъв случай през последните 4 години, когато Комисията е подкрепяла проблемни сектори. Така се случи и през 2014 г., когато Русия забрани вноса на доста селскостопански продукти от ЕС. Тогава Комисията също се съгласи на извънредни мерки в подкрепа на производителите.

Друга криза беше с пазара на мляко през 2014–2016 г. Тогава, за да възстановят баланса, евродепутатите приложиха мерки за стимулиране на търсенето, намаляване на предлагането и подкрепа на доходите на фермерите.

Фил Хоган: „Помощта, която ЕС планира да предостави на ирландските говедовъди, ще бъде пряка подкрепа на засегнатите производители и ще гарантира дългосрочната им жизнеспособност.“

Подновяването на неговия мандат за още пет години работа в Брюксел обаче все още е под въпрос. Все пак широко разпространено е предположението, че Фил Хоган ще бъде преназначен, тъй като работата му с сферата на селското стопанство високо се цени, пише Independent.ie.

„Няма да взема това решение, докато не видим кой е председателят на Комисията и председателят на Съвета, защото, знаете ли, трябва да има определен баланс“, заяви преди време премиерът на Ирландия Лео Варадкар.