Средният доход на овцевъдите в Ирландия миналата година е намалял с 21% в резултат на екстремните климатични условия, сочат данните в Националния доклад на фермерските стопанства Teagasc 2018, пише meatinfo.

Пак нови условия за отпускане на de minimis?

Teagasc потвърди още, че общите разходи на овцевъдните ферми са скочили с 8% в сравнение с показателите през 2017 г. Въпреки неголямото покачване на цените в началото на годината, общият обем на продукцията в средна овцевъдна ферма незначително е намалял до 49 481 евро, гласят данните.

Преките плащания леко са се увеличили в годишно изражение до почти 19 000 евро средно. Това се дължи основно на увеличаване на плащанията в рамките на Схемата за природни ограничения – до 10%.

Както и в повечето други сфери, основният фактор за понижаването на доходите на овцевъдните стопанства през 2018 г. се свежда до покачването на производствените разходи.

Съгласно Teagasc преките разходи са се увеличили средно с 13%, като разходите за купуване на фуражен концентрат са се увеличили почти с 1/3, достигайки близо 8500 евро.

Фактът, че сезонът на агненето съвпадна с период на сложни климатични условия, е бил реален проблем от гледна точка на увеличаване на разходите за изхранване на животните.

Разходите за торове също нараснаха. При тях поскъпването е средно с 11% - стигайки почти 3000 евро. Очевиден и значителен ръст на разходите има и при производството на фуражи.

По разчети на хектар средната печалба в овцевъдните фермери възлиза на 625 евро за 2018 г. Среден размер овцевъдна ферма в Ирландия разполага с 49 ха и 129 овце.