Новият проблем, пред който сектор Пчеларството е изправен, е инвертазата. Това каза проф. д-р Иванка Желязкова, преподавател в Тракийския университет и активен пчелар на съвместната информационна среща-семинар, която бе организирана от Национална служба за съвети в земеделието (НССЗ) и Тракийски университет – Стара Загора, предаде репортер на Фермер.БГ.
 
 
Инвертазата все повече навлиза в живота на пчеларите и става масова практика, тъй като многобройни научни изследвания и наблюдения показват, че зимуването на пчелите преминава по-добре при запасяване. Често обаче в тези запаси попадат бързо кристализиращи сортове мед (слънчогледов, рапичен и др.). В тези случаи е наложителна замяната на част или дори на целия мед със захарен сироп.
 
Проф. д-р Желязкова обясни по-подробно:
 
„Съществуват три начина за инвертаза – с киселина, с мед или с концентриран пречистен фермент инвертаза. И трите начина са лесно приложими и се използват, в което няма нищо лошо, стига това да се случва в техните граници, защото в противен случай, се получават изменения в пчелните семейства. Например при инвертаза с киселина, която не е използвана в упоменатите граници, води до снижава продължителността на живота на пчелите. При вторият метод имаме разпад на сложните вещества, благодарение на меда, но този принцип не е предпочитан от пчелари, тъй като е много по-продължителен от предходния. Третият вариант е чрез суха инвертаза, с концентриран пречистен фермент инвертаза – от дрожди или гъбички, като това се явява може би един от най-използваните методи“.
 
[news]
Експертът е категорична, че според нея това е най-новият проблем, пред който са изправени пчеларите във връзка с подхранването на пчелните семейства.
 
„Преди години прилагането на антибиоците бе основният проблем за пчелари, след това започна масовото използване на глюкозо-фруктозни сиропи, което наложи изследване на българския мед, пригоден за износ. Сега пред нас е третият голям проблем и това е инвертазата. В много страни от Европа тя е позволена и се прилага, но според мен това е агресивна техника. Моето гледище е, че пчелите трябва да се хранят, преди всичко естествено. В много от пробите мед се установява по-голямо количество инвертаза. Тази година количества от реализираните количества мед на колеги за чужбина, бяха върнати обратно в България, поради подобно наличие, извън определените норми. В една такава ситуация този мед се смята за фалшификат“, допълва Желязкова. 
 
Проф. д-р Иванка Желязкова напомни на събралите се пчелари, че подобни практики за подхранване на пчелните семейства са допустими, само ако се прилагат в описаните и препоръчителни количества. В противен случай този излишък остава и се пренася и в меда.