Дигитализацията в земеделието навлиза все повече в ежедневието на фермерите. Днес умните решения са едни от ключовите фактори за по-рентабилно и конкурентно стопанство.
 
Благодарение на дългогодишния си опит и усърдната работа със своите клиенти, ЯРА България успява да идентифицира основните нужди и предизвикателства пред фермерите от Източна Европа, а в това число и в България. 
 
За голяма част от производителите най-важна е финансовата и агрономическата ефективност. Тук обаче не става въпрос единствено за управление на стопанството или за използване на „прецизни инструменти“, а за „прецизност“ в ежедневните дейности. В помощ на стопаните ЯРА България предоставя редица умни решения. Част от тях бяха представени на специална пресконференция, по време на Международното изложение АГРА 2019 в Пловдив.
 
 
„В ЯРА вярваме, че е много важно да бъдем близо до фермерите и да предлагаме дигитални решения. Част от мисията на компанията е отговорно да създаде повече храна за нарастващото население на планетата. 
 
Ние вярваме в бъдещето и в земеделските производители, залагаме много и на малките стопани, които често биват подценявани. Целта ни е не просто да продаваме дигитални продукти, защото е модерно, а да предложим водещи решения, които конкретно да помогнат на съответния стопанин, да бъде поне една крачка по-добър от преди“, каза управителят на ЯРА България и мениджър на направлението „Дигитално земеделие“ в компанията за Източна Европа, Едуард Максимов.
 

Решения за променливо торене

 
Дигиталната революция в селското стопанство ще позволи промяна в оптималното използване на продуктите за хранене на културите, които спомагат за изхранването на света и за опазването на планетата.
 
С нарастването на населението трябва да намерим начин да произвеждаме много повече храна, с по-малко ресурси и по по-устойчив начин. Предизвикателствата непрекъснато се множат, а фермерите се нуждаят от нови инструменти, с които не просто да поддържат, но и да подобрят ефективността на стопанствата си. ЯРА България вярва, че цифровото земеделие е от ключово значение за справяне с тези предизвикателства. Това амбицира компанията да създаде ново решение за торене.
 
Главният агроном в ЯРА България - Георги Петров, разказа повече.
 
„Един от най-добре развитите продукти на ЯРА е N-Sensor. Това е технология, която помага на земеделците да определят точното количество азот, по време на торенето. На база на динамичен анализ на данни се променя торовата норма, в зависимост от нуждата на растенията в конкретния момент. Това води до сериозни ползи при тези операции. Помага на земеделците при правилното разпределение на торовата норма, което гарантира високи резултати, изравняване на посева и унифициране на добива“, разясни Петров.
 
 
Предимствата при торене с променлива норма са очевидни, но много земеделци не са намерили най-добрите инструменти за създаване на препоръка за внасяне. Тогава на помощ идва AtFarm.
 
„Платформата използва комбинация от два вегетативни индекса, което дава възможност на земеделците да бъдат максимално точни при изготвянето на карти за променливо торене. Те помагат за определянето на биомасата на база сателитна снимка. При AtFarm имаме две възможности – да изготвим карти за променливо торене, където използваме технологията N-Sensor и/или да проследим развитието на самите култури. 
 
Ние в ЯРА се стремим да използваме най-доброто в момента, в който имаме нужда. Това води до много по-качествени резултати, защото грешка в определен момент, може да доведе до цялостно компроментиране на реколтата“, категоричен е главният агроном на компанията.
 

Защо да използваме N-Sensor и AtFarm?

 
И двата продукта на компанията разчитат на една и съща технология. Тук фермерът трябва да реши дали харесва повече хардуерното или софтуерното решение на компанията.
 
„Каквото и да избере земеделският стопанин, ползите ще бъдат видими най-вече във финансово изражение. Благодарение на продуктите ни, добивът на културите ще се повиши от 3 до 7%. Това не са просто твърдения, а данни, базирани на стотици опити през последните 10 години. Процентът оптимизация се дължи на по-доброто преразпределение на торенето. Освен това фермерите получават по-хомогенизиран добив, по-ниски разходи за тор и по-голяма ефективност при жътва. 
 
Използвайки технологията за променливо торене, имаме освен по-качествен добив, но и значително по-хомогенни полета, при които височината на растенията, наливането на класовете, е изключително равномерно. Това води до по-гладка жътва, с по-висока скорост на комбайна, по-малко амортизация на машината и по-малко загуби“, обясни Владимир Николов, търговски директор в ЯРА България. 
 
 
Освен това системите редуцират до 80% полягането на културите. От ЯРА са изчислили, че чрез използването на модерните решения, фермерът може да спести минимум 8 лв./дка.
 

Финансова ефективност чрез оптимизиране на разходите

 
Поредната иновация от ЯРА носи името Агро Офис. През годините тя се превърна в неизменна част от ежедневието на фермерите, заради гаранцията за вземане на правилни решения в точния момент. Дигиталната система е разработена в хъба на компанията във Варна.
 
 
„Първоначалната ни идея беше да предложим пълна система, която да дава на земеделеца възможност с един поглед да следи своите полета и да ги менажира. Впоследствие не само изпълнихме нашата цел, но и я надградихме.
 
Агро Офис предлага видимост върху машини, обработки, управление на собствената, наета земя и рентата. С едно приложение имаме контрол, управление на разходите и подобрение на финансовата ефективност в стопанството. 
 
Следващата стъпка, върху която вече е достъпна за родните фермери е динамична и интелигентна система, анализираща ситуацията на полето. Чрез тази опция можем да сравняваме и анализираме данни от предходни години, полета, култури и по този начин да вземем по-добри агрономически решения, да повишим добива и да оптимизираме разходите“, разясни търговският директор на ЯРА България.
 
От компанията споделиха, че скоро приложението с намалени функционалности ще бъде достъпно и за безплатна употреба.
 
 
Всички решения на компанията са пригодени за работа по българските полета. Подробна информация за всички продукти, които ЯРА България предлага, може да намерите на www.agro-office.com