Добруджанският земеделски институт в Генерал Тошево ще предостави за пролетната кампания сортове фасул от най-новата си селекция – „Блян" и „Устрем", които също се отличават с високо съдържание на протеин - до 23 на сто, и незаменими аминокиселини, съобщи проф. Иван Киряков, завеждащ „Селекция на зърнено-бобовите култури" в Добруджанския земеделски институт.
 
 
От двата сорта, които могат да се прибират директно с комбайн, селекционната база ще пусне за сеитбата общо около пет тона семена. От познатия вече „Елексир", който е първият български сорт фасул, устойчив на бактериен пригор, ще бъдат предоставени три тона семена, каза професорът, цитиран от БТА.  
 
Една от културите, които за хит сред земеделските производители в момента е нахутът. Причината за това е, че има субсидиране на протеиновите култури. 
 
Нахутът е ценен с високото съдържание на протеин и е много препоръчван в диетичното хранене, коментира проф. Киряков. По думите му нахутът е бил сред основните бобови култури през 40-те години на миналия век, когато е отглеждан на площ от около 1 000 000 декара, когато е нападнат от т. нар. чернилка. 
 
„Интересът към културата сега отново се възражда, но след дългото прекъсване в производството на семена Добруджанският земеделски институт може да пусне посевен материал от двата сорта, създадени в селекционната база – „Прогрес" и „Балкан““, догодина, поясни ученият.