Институтът по земеделие в Русе разработи два нови сорта винено грозде, които са устойчиви на болести. Това улеснява до голяма степен отглеждането им, тъй като няма да е необходимо стопаните да пръскат против мана. Лозарите ще могат да се снабдят с новите сортове от догодина, след като приключи анализът и опитите с тях и разбира се, получат сертификат, обясни Галина Дякова, селекционер в Института Образцов чифлик пред БНТ.
 
„Новите сортове са бели мискетови. За първи път разработваме нещо подобно. Нашите сортове са продиктувани от това да бъдем в помощ на лозари и това те да избегнат унищожаването на реколтата им от маната“, коментира специалистът. 
Досега в Института са разработени и вече се отглеждат от стопаните 12 сорта десертно грозде, които са частично устойчиви на болести. Добре познати сред тях са „Приста”, „Русенски мискет“, „Велика“, „Сиана“. Към тях има огромен интерес, включително и от румънци.
 
„Новите сортове се казват Кристал и мискет Викинг. С прекрасни качества на вино. Смятам, че ще бъдат много подходящи, тъй като ще се спестят тези пръскания и трудността при справянето с маната“, разказа Галина Дякова.