Институтът по лозарство и винарство в Плевен създаде четири нови сорта лози, съобщи директорът проф. Иван Пачев, цитиран от БТА. Той уточни, че три от тях са за десертно грозде, а единият е за добив на бяло раннозреещо грозде за вино.
 
Проф. Пачев посочи, че техни автори са утвърдени специалисти - доц. Мирослав Иванов и доц. Здравко Наков и главен асистент Илиян Симеонов. Учените са работили години за създаването на новите български лози. Сортовете вече са внесени за утвърждаване в Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол (ИАСАС) към Министерството на земеделието и храните и се очаква след период от три или пет години да бъдат сертифицирани.
 
Традиционно институтът в Плевен вкоренява различни видове от старите и нови сортове и предлага млади лози на стопаните, каза още проф. Пачев. По думите му, интересът към лозите на института расте с всяка изминала година и затова се вкореняват все по-голям брой лози, за да могат да задоволят търсенето на стопаните. Тази година са заложени около 80 хиляди бройки и след 10 ноември ще бъдат предложени на пазара, допълни той.
 
Проф. Пачев е категоричен, че с откриването на възможностите за финансиране с европейски средства все повече стопани започват да създават малки лозови масиви със сортовете, които харесват. На въпрос дали годината е била добра за лозарите проф. Пачев заяви, че за съжаление дъждовете през есента са влошили качеството на добрия добив, който са имали, и това би се отразило и на качеството на виното.

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!