Инспектори на Областната дирекция по безопасност на храните в град Пловдив направиха незабавна проверка по случая за натравяне на осемдесет деца в град Хисаря, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Децата са били на „зелено училище“ в курортния град. Те са яли в ресторанта на хотела, в които били отседнали.
Вчера около обяд 13 от децата почувствали неразположение, болки в корема и започнали да повръщат. През нощта от същите симптоми се оплакали и други от учениците.
 
Спешно бил извикан екип на Спешна помощ. От БАБХ посочиха, че са взети проби за лабораторно изследване, които да установят причината за неразположението на хлапетата. Под лупа минават и всички документи за доставените хранителни продукти в ресторанта на хотела и здравните книжки на персонала, допълниха от агенцията. 
 
Междувременно стана ясно, че причината за неразположението на децата от училището в град Кърджали не е хранително натравяне. Всички проби от храната, от контактните повърхности и посудата в кухнята са отрицателни, съобщиха от БАБХ, позовавайки се на резултатите от лабораторните изследвания на регионалната здравна инспекция.  Най-вероятният причинител за инцидента е стафилококова инфекция, пренесена от персонала, допълват експертите.
 
Областната дирекция по безопасност на храните в  Кърджали извърши проверка по случай за съмнение за хранително натравяне на 15 деца, които са се хранили в училищен стол в града. „Столът ще бъде дезинфектиран превантивно“, допълниха от агенцията и обобщиха, че след това отново ще бъдат взети проби от повърхностите и инвентара в кухнята. Едва след това и то при отрицателни проби, работата в стола ще се поднови, категорични са контролните органи.