През последните десетилетия унгарските земеделци страдаха много от градушките. Понякога се оказваше много трудно да се договорим със застрахователите за обезщетения.
 
 
Със съдействието на правителството успяхме да изградим система, която покрива цялата територия на страната. Това разказа Бела Кочи, директор „Международни отношения и търговия“ в унгарската земеделска камара по време на Осмия национален агросеминар на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ). 
 
Той разказа за уникалната система, която се прилага в Унгария и към момента няма еквивалент. 
 
„Имаме наземни генератори, които са разположени по цялата територия на страната. Те изпаряват сребърен йодид нагоре в атмосферата, като пречат на водните капки да образуват кристалчета. Когато получим сигнал от метеорологичната служба, можем да активираме системата и да предотвратим градушката“, обясни Кочи. 
 
 
Има и други държави, които използват сребърен йодид срещу стихията, но това става чрез системи с ракети, които го изстрелват в атмосферата. 
 
Така всичките 5 346 000 ха обработваема земя в страната са защитени от един от най-големите бичове за земеделските стопани, а допълнителната полза е и избягването на негативни емоции, свързани с комуникацията със застрахователи, каквато изпитват и българските фермери. 
 
Иновацията е финансирана от националната данъчна служба на Унгария.