Бизнес форум за възможностите за финансиране на иновациите в европейските проекти и различните Европейските фондове се проведе в Пловдив. Събитието бе с подкрепата на Българо-американска кредитна банка и се състоя на 30 юни в заседателната зала на Общинския съвет на Община Пловдив.
 
“В България са известни едва 30 европрограми, докато Европейските фондове разполагат с над 450 вида програми с повече от 800 финансови възможности.”,  това заяви Веселин Халачев, председател на Обединени бизнес клубове по време на информационен форум, организиран от ОИЦ-Пловдив и ОБК. 
 
Темите на форума бяха: Европейски фондове и програми за периода 2016 – 2017 година, Планът „Юнкер“ и новите банкови условия и финансови инструменти. Събитието имаше за цел да представи над 80 схеми за финансиране на проекти, като специален акцент бе поставен върху програмата „Хоризонт 2020“, която очаквано предизвика най-голям интерес. 
 
„През целия програмен период „2014-2020“ основният фокус на кандидатстващите ще бъдат иновациите. Ако разполагате с иновативни идеи, имате много голям шанс да получите финансиране по европейските програми“, добави Халачев, който е и член на борда на директорите на ESBA – Брюксел с ресор Европейски фондове и програми.
 
Събитието хвърли светлина върху възможностите, които предоставя Европейския фонд за стратегически инвестиции, по-известен като Планът „Юнкер“. Веселин Халачев подчерта, че ЕФСИ, който се очаква да предостави 315 млрд. евро за развитието на европейските икономики, има за цел да осигури допълнителни източници на финансиране за проекти с по-голяма обществена и икономическа стойност, в сравнение с проектите, които до сега са финансирани от Европейската инвестиционна банка.
 
В рамките на събитието експертите на ОИЦ – Пловдив разясниха на присъстващите последната актуална информация относно мерките по ПРСР, възможностите за енергийна ефективност в МСП, Развитие на управленския капацитет и растеж на МСП.
 
Присъстващите получиха информация относно предстоящите срокове за отваряне на схеми по европейските програми.
 
Елена Топалова, регионален мениджър за Пловдив от Българо-американската кредитна банка представи продуктите на банката в сферата на европейските фондове. Тя подчерта, че БАКБ е доказан партньор на редица институции и е успешен посредник в осигуряването на финансиране за малкия и среден бизнес в страната. 
 
От презентацията на г-жа Топалова стана ясно, че БАКБ разполага със специализирано звено, насочено към изпълнение на проекти по Европейските програми. Милена Димитрова разказа още за иновативните решения за финансиране по европейски проекти, изключително насочени към актуални теми като земеделие, МСП, иновации, зелена енергия и други.