Добричка област е най-големият производител не само на пшеница, но и на царевично зърно в страната. Площите с тази култура през стопанската 2018 година нараснаха и достигнаха 1,015 млн. дка. Условията по време на жътвената кампания бяха много добри и земеделските стопани успяха да приберат реколтата.
 
 
Валежите през юни и юли, които компрометираха реколтата от пшеница, всъщност помогнаха на царевицата. Средните добиви надскочиха 800 кг/дка, показват данните на областната земеделска служба. Само за сравнение – преди година стопаните от Добруджа са ожънали средно по 605 кг/дка.
 
„Условията през тази стопанска година бяха много специфични и очакванията на земеделските стопани се оправдаха. Това е годината на царевицата”, коментира Атанас Йовчев, представител на семенарска компания за Североизточна България. Експертът допълва, че в региона на Добричка област има много високи и добри резултати, което прави фермерите щастливи. На опитни полета са отчетени резултати до 1600 кг/дка царевица. 
 
Още през пролетта климатичните условия поставят на изпитание земеделските стопани с неочаквани засушавания. Кризисният момент продължава до края на месец май, когато с последвалите валежи ситуацията на полето се променя. „При царевицата имахме проблеми още при поникването, въпреки спазените оптимални срокове за сеитба”, разказва Стоян Димитров, агроном в земеделска фирма в село Крушари.
 
 
Младият фермер, който се грижи за 13 000 дка, пояснява, че студовете след сеитба са оказали влияние: „Удължи се както периодът на поникване, така и моментът, в който културата можеше да се нападне от болести. Но с правилните обеззаразители и агротехнически мероприятия избегнахме тази опасност”.
 
След обилните валежи настъпва период на засушаване, точно по време на цъфтежа на царевицата. Тогава потребността от влага е особено силна, пояснява още Стоян Димитров и обобщава: „Растенията успяха да преодолеят този момент и въпреки проблемите, изкарахме прилични добиви. Резултатите говорят сами за себе си”.
 
За да разпределят правилно риска и да успеят да хванат всяка влага, която природата отпуска, земеделските производители залагат на царевични хибриди от различни групи по ранозрелост. Така постигат относително гарантирани резултати, независимо от климатичните условия през стопанската година. Селекционерите от семенарските компании са насочили усилията си към създаването на хибриди с бърз начален старт, с по-мощна коренова система, осигуряваща по-добро изхранване и по-малка зависимост от капризите на времето. 
 
„2018 беше година на царевицата. Всички, които заложиха на тази култура, останаха доволни и получиха масово над 1 тон”, обобщава Георги Герджиков, представител на фирма за семена за Северна България и пояснява защо:. „Валя в точните моменти и точно когато царевицата трябваше да изпуска влагата, спря да вали. Така прибрахме високи добиви и то сухи. Наистина царевицата е царицата на полето”.