Д-р Гражина Хоронжикевич, Първи съветник ръководител на отдела за пормроция на търговията и и инвестициите на Посолството на Република Полша в София, беше избрана за Евробизнесдама на годината в традиционен ежегоден конкурс, организиран от сп. „Агробизнесът“. „Нашият отдел се занимава с насърчаване на българо-полските бизнес отношения“, сподели за Фермер.БГ д-р Хоронжикевич. Д-р Гражина Хоронжикевич е завършила образованието си в България, 20 години по-късно се връща на работа в посолството на Полша.

 

 

Д-р Хоронжикевич, как приемата наградата и как определяте Вашата заслуга за аграрния бизнес?
За мен е изключителна чест и удоволствие да бъда номинирана и избрана за носител на титлата „Евробизнесдама на годината“ за 2013 г. За мен това е успех в професионален план, но и в личен план, защото България е много близо до мен. Смятам, че без медиите, които са проводник на информация за възможностите за бизнес между двете страни, не беше възможно да се случат нещата и да имаме толкова добри резултати във взаимния стокооборот.

 

Какви са обемите на стокооборота между България и Полша в аграрния сектор за 2013 г.?
През 2013 г. се надяваме, че стокооборотът между България и Полша като цяло ще надвиши 1 млрд. евро. По наша преценка това е изключително добър резултат. В областта на селскостопанския бизнес направихме изключителномного мероприятия, правихме анализи, предоставяхме информация на полски и на български фирми, които търсят възможности за бизнес връзки в областта на селското стопанство. Трябва да подчертая, че през тази година постигнахме успех – около 60% е ръстът на стокооборота през 2013 г. в сравнение с миналата година именно в сектора на арграрната продуция. От България в Полша се внасят основно тютюн, тестени изделия и българско вино. От Полша в България се внася птиче месо, яйца и др. селскостопански продукти.

 

Как виждате бъдещето на бизнес отношенията между двете страни в аграрната сфера и предвижда ли се разширяване на обхвата на стоките?
Анализирайки ситуацията днес, според нас ще има по-нататъшен ръст на възможностите за взаимни бизнес контакти между фирми от двете страни. Много компании от агросектора се обаждат при нас и търсят възможности за бизнес. Фирмите и от двете страни са много активни, така че определено се очаква обхватът на подсекторите на селското стопанство, които работят заедно, да се увеличи. Убедена съм, че агробизнесът от България и Полша ще продължи да търси и да намира общи интереси.

 

Има ли интерес към създаване на съвместни българо-полски аграрни предприятия?
Полските фирми работят основно с дистрибуторска мрежа в България и с български фирми като вносители. Не се регистрира интерес от създаването на съвместни предприятия. Съвременният бизнес върви по друг начин, търсят се повече индивидуалните контакти и фирми, които ще представляват интереса на компаниите в другата страна. Това е сътрудничество, в което изключително значение имат индивидуалните контакти.

 

Има ли пречки в законодателството на двете страни по отношение на търговския стокообмен в аграрната сфера?
И Полша, и България са страни-членки на ЕС, което означава, че имаме общи закони, които са създадени да подпомагат бизнеса. Нямаме случаи, в които български или полски фирми съобщават за законодателни пречки или административни проблеми за бизнеса си. Според мен, фактът, че и двете страни са част от ЕС е по-скоро положително влияещ фактор за тенденцията за възходящо развитие на двустранните бизнес връзки.

 

Интервю на Ваня Кюрчева, Фермер.БГ

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!