Кандидатстването по COVID 1 започна на 19 август. На места в области Перник, Добрич, Кюстендил фермери сигнализираха за фалстарт и проблеми в системата. Още тогава от ДФЗ увериха за Агри.БГ, че всички служители на общинските служби по земеделие имат достъп и пароли до системата.

ДФЗ с уточняващи отговори за подмярка COVID 1

Тече вече трети ден от приема и отново получихме сигнал от фермер.

„В Кюстендил все още не може да се кандидатства по мярка 21. Същото е положението и във Враца, където говорих с колеги стопани. Започва трети ден от приема на документи, а стопаните от някои области сме ограничени в подаването на документи поради незнайно какви причини“, недоумява нашият читател.

От тяхно име се обърнахме с молба към ДФЗ и МЗХГ да проверят дали наистина съществува проблем на тези места и ако да, какъв е той и кога ще бъде решен.

„Проверката е направена, няма проблем – навсякъде в Кюстендилска област се приемат заявления. Допустими да кандидатстват за COVID мерките са 700 човека, които са били прозвънени от държавните служители. Много е важно задължително да носят маски“, припомнят от Фонда.

Малко по-късно от Министерството на земеделието също ни отговориха с актуални данни за приема до момента: 

„В първите два дни от началото на приема на заявления по мярка 21 са подадени над 3800 заявления за цялата страна. В област Пловдив са подадени 506 заявления, в Бургас – 391, а в Сливен -  288. В област Кюстендил заявленията са 14, във Враца са 30, а във Видин – 3 броя.

Няма ограничавани земеделски стопани от подаване на заявления заради административни пречки. Някои от тях са консултирани за необходимия набор от документи, които да подготвят за кандидатстване по мярката", обясниха от ведомството.