Първият ден от приема на заявления по подмярка COVID 1 може и да се оказа стресов за фермери и служители на общински служби по земеделие в някои места от страната, но на други всичко тече по план.

ДФЗ с уточняващи отговори за подмярка COVID 1

За проблеми в системата и липса на достатъчна предварителна подготовка на администрацията алармираха стопани от Добрич, Кюстендил и Перник. От друга страна, в службата в Троян се справят много добре от първия ден, сподели Божидар Петков – председател на БАМ-Я.

„Като видях вашата публикация, реших да ида и да видя. В 14:00 часа бях обслужен като първи клиент и в рамките на 15 минути всичко беше готово. Подаването става буквално веднага, защото всичко излиза по електронен път“, обясни Петков. 

Той обаче съветва колегите си, за да стане подаването на заявления още по-бързо, да са подготвени с документ за актуална банкова сметка и печат на фирмата, ако бенефициентът е юридическо лице. 

Междувременно Агри.БГ получи уточнения от ДФЗ в отговор на читателски питания. Първото е, че фермери, заявили директни плащания за първа година, не са допустими кандидати. Същото важи и за земеделски стопанин, който е кандидатствал по различни схеми за Кампания 2019 и 2020.