Втори ден тече прием по подмярка COVID 1 и вече има върнати земеделски производители, защото не са допустими кандидати за подпомагане. 

ДФЗ отговаря: Говеда по ПНДЖ1 не се подпомагат по COVID 1

Най-често фермери питат защо тази мярка е за покриване за загубите през тази година, а се взимат предвид миналогодишните плащания. По този начин такива, които тази година за първи път са заявили площи за подпомагане със зеленчуци например, но не са взели подпомагане за миналата година, няма да получат субсидии по COVID 1.

От ДФЗ обясниха за Агри.БГ, че важно условие е кандидатите да фигурират в базата данни и да са се доказали като коректни производители. 

„Всеки може да се заяви и при една проверка да се окаже, че има санкции за бъдещ период. Дори да не му е направена проверка на място, то има административни проверки, на слоеве, на площи и т.н. Трябва да имаме контрол върху плащанията, които ще извършим. Целта е те да станат максимално бързо и лесно“, обясниха от Фонда.

Друг казус е свързан с това, че има фермери, които са кандидатствали за директни плащания през 2019 г. и 2020 г., но по различни схеми. Например миналата година са заявили за обвързано подпомагане животни, а тази година – зеленчуци. Техните доводи са, че в Наредбата за прилагане на мярката е посочено, че трябва да си кандидатствал за директни плащания и двете години, но не и за какво трябва да са въпросните кандидатствания.

„Ако един земеделски стопанин е кандидатствал по различни схеми, той не е допустим за COVID 1. Идеята е да се докаже, че например миналата година е получил пари за животни, имал е наличен добитък и произведена продукция, но заради COVID-19 тази продукция не е могла да бъде реализирана тази година“, уточниха от Фонда.