Икономическата комисия в Народното събрание отхвърли вчера спорния законопроект за административното регулиране на икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, заради който земеделският бранш възнамерява да протестира, ако земеделските стопани не бъдат изключени от него. 
 
 
Три министерства са изпратили становища до депутатите от комисията - финансовото, икономическото и земеделското. 
 
Най-сериозен отпор е дошъл от Министерство на финансите, като според Владислав Горанов текстовете са в пълно противоречие с директивите на ЕС и сериозно нарушават принципите на конкуренцията. Финансовото министерство се опасява, че новият закон може да доведе до концентрация на бизнес, както и недопускане на малки и средни предприятия на пазара с горива. Министерството подкрепя обаче по принцип идеята да има специализиран закон, който да регулира икономическите отношения, свързани с търговията, производството на нефт и нефтени продукти, пише investor.bg. 
 
Вчера най-големите земеделски организации се срещнаха с медиите, за да разкажат какви са мотивите им за обявения протест на 3 април. 
 
Според всички представители на организациите – законопроектът е абсурден и земеделските стопани трябва да бъдат изключени от него. 
 
Браншът се срещна с министъра на земеделския бранш се срещна с ресорния министър, а днес им предстои такава и с премиера Бойко Борисов. На срещата ще присъстват представители на Асоциацията на земеделските производители в България, НАЗ, Съюза на земеделските кооперации и Асоциацията на млекопреработвателите в България, обяви в социалните мрежи изпълнителният директор на Асоциацията на земеделските производители в България – Таня Дъбнишка.