Поредица от работни срещи, акцент в които ще е политиката в областта на биологичното земеделие, ще бележат отбелязването на 10-ата годишнина от създаването на Европейската група на Международната федерация на движенията за биологично земеделие (IFOAM), съобщи за Фермер.БГ Албена Симеонова, член на УС на Българска асоциация „Биопродукти“ (БАБ). Асоциацията е член на IFOAM, а Симеонова ще участва в работните срещи, свързани с бъдещето на биологичното производство.

 

Очаква се през 2014 г. ЕК да обяви нов биологичен план за действие, който да има пряка връзка с ОСП 2014-2020. В тази връзка от IFOAM са категорични, че политиката в областта на биологичното земеделие трябва да дава конкретни решения. Според Марко Шлютер, изпълнителен директор на IFOAM -EU, много страните-членки ще имат сериозни трудности да защитят онова, което са получавали досега. Задачата, която си поставя IFOAM е да убеди всяка страна-членка да запази определено ниво на подкрепа за биологично селскостопанско производство.

 

„Сега ЕК работи по нова програма за следващия програмен период и една от задачите ни е свързана с изследователската работа. Сега ще се борим на европейско и на национално ниво за прилагане на тази програма. Голямата битка ще бъде на първо място за промяна в Директивата на биопроизводство. ЕК иска да предложи съвсем нова директива, но ние имаме Директива, приета през 2009 г. и частично приложена през 2010 г. Ние сме готови да подкрепим изцяло нова Директива, но смятаме, че тя трябва да бъде приложена на практика, да бъде видима и това е най-важното. Ако бъдат радикално отрязани някои изключения, обаче, ще бъде катастрофа за биоземеделието в Европа“, категоричен е Марко Шлютер.

 

В петък представители на европейското бюро на IFOAM, сред които и Албена Симеонова, ще внесат конкретните предложения на организацията, свързани с бъдещето на биологичното производство, в ЕК, уточни за Фермер.БГ Симеонова. Тя допълни, че е много важно да бъдат постигнати практически решения в сектора на биологичното земеделие. IFOAM работи активно по създаването на визия за биоземеделието през 2030 г.

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!