Загубите за земеделските производители и да българското селско стопанство са огромни вследствие на продължителните дъждове, заяви Христо Цветанов, експерт от Института за агростратегии и иновации, цитиран от радио „Фокус“. Според Цветанов сериозно засегнати са както качеството за продукцията, така и нейното количество.

 

''Тази година времето до известна степен ни даде време за пролетниците, но за есенниците не е така. Категорично може да се каже, че последните дни са пагубни за част от площите'', коментира Христо Цветанов. Той обясни, че на този етап не може да се даде точна оценка на щетите.

 

Според него най-засегнати от проливните дъждове са рапицата и пшеницата. ''Определено при рапицата имаше голяма част отворени шушулки, което е поради преминаване на вегетационната зрялост. Имаше и разпиляване.

 

По отношение на пшеницата - голяма част от тези, които бяха полегнали с дъждовете, може да се каже, че има места, където не е възможно дори с повдигачи да се повдигнат и приберат“, допълни Цветанов.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!