Еврокомисарят по земеделие Фил Хоган за пореден път подкрепи предложението на Европейската комисия да се въведат тавани върху директните плащания в следващата Обща селскостопанска политика на Европа. Това стана в отговор на депутатско питане, цитирано от topagrar.com.
 
 
Хоган смята, че таванът ще позволи по-справедливо и по-целенасочено да се разпределят парите за подпомагане на земеделските производители на Стария континент. 
 
Според еврокомисарят поставянето на праг ще спести критиките към големите земеделски стопанства, които често се отправят заради големите суми, които те получават като подпомагане във вид на директни плащания. 
 
В същото време комисарят по земеделието подчертава в своя отговор, че трябва да се избягват отрицателните последици за заетостта, защото се предвижда всички разходи за труд на едно стопанство, включително семейните работници, да бъдат взети предвид в горната граница на таваните. 
 
Хоган добавя, че в резултат на таваните ще бъдат спестени пари, който пък ще останат на разположение на съответната страна-членка и ще могат да се използват за по-малките ферми, като целта, според Хоган, е да се поддържат фамилните стопанства в Европейския съюз. 
Припомняме, че ЕК предлага да се въведе таван на директните плащания, като минималната граница да е от 60 000 евро, а максималната – 100 000 евро. 
 
Идеята на Комисията е всяка страна-членка да определи тавана на национално ниво и това да бъде заложено в стратегическите планове на всяка държава. 
 
У нас първоначално се противоположни мнения относно въвеждането на таваните. Според една част от земеделските производители таваните трябва да бъдат въведени, за да се стимулират по-малките производители. Други, обаче смятат, че така ще се създадат условия за фиктивно разпокъсване на стопанствата, а парите ще отиват при същите бенефициенти.  От своя земеделският министър Румен Порожанов твърдо поддържа тезата, че таван трябва да има, но неговият размер ще бъде дебатиран. 
 

Следете темата и на cap4us.fermer.bg