Седем общини в област Хасково очакват изграждането на 29 площадки за противоградна защита.
 
 
Решението за разполагането на съоръженията с противоградни ракети е взето през юли 2017 г., припомнят народните представители от левицата Никола Динков и Виолета Желева във въпрос към министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов какво става с проекта.
 
Според решението, площадките за противоградна защита в област Хасково трябва да бъдат разположени в общините Димитровград, Свиленград, Симеоновград, Стамболово, Любимец, Харманли и Хасково. 
 
„Общините са взели решение и са предоставили терени, които са проучени и одобрени от експертите на Изпълнителна агенция „Борба с градушките“ (ИАБГ). Една година след обявяването на тези мерки действия няма“, отбелязват депутатите. 
 
 
Те подчертават, че преди две седмици в района на Харманли градушка е унищожила селскостопанска продукция, разположена върху 4 000 декара, като най-тежко са пострадали собствениците на лозови масиви.
 
„Какви мерки е предприело Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ), респективно ИАБГ, за изграждането на инсталации върху тези площадки и кога реално ще заработят те?“, питат народните представители.
 
Депутатите изтъкват също, че географското положение и разнообразният релеф на България превръщат страната в „една от най-градобитните“ в Европа. Програмата на парламентарния контрол предвижда  министър Порожанов да даде писмен отговор на поставения въпрос в срок до 22 юни.