Грузинският пазар е много гъвкав и наредбите за износ са много прости. Ние сме отворени за предложения и съвместни проекти. Имаме връзки за износ на агнешко до Близкия изток – Иран и Кувейт и предлагаме тази възможност на България. Това може да се превърне в практика, тъй като вече имаме реализиран ескпорт. Това обясни в интервю за Фермер.БГ Бека Гонашули (Beka Gonashvili), президент на Асоциация на овцевъди в Грузия. Организацията е създадена 2010г. и покрива почти всички овцевъди в страната. Грузинците взеха поредно трето участие в кръглата маса на тема: „Състояние и перспективи на овцевъдството”, която бе част от Петото юбилейно издание на Националния събор на овцевъдите в България. 
 
Представете накратко овцевъдството във вашата страна
За съжаление в Грузия нямаме технологии в овцевъдните ферми. Тази кръгла маса, която се провежда е много добра възможност за нас да представим нашата страна, асоциация, продукция на другите държави. От голяма полза е това, че може да споделим както информация, така и опит, който е последствие да внедрим и в Грузия. За наша голяма радост, вече през последните няколко години се утвърди една система за получаване на помощи в млечния сектор, по отношение на кредитите. Фермерите искат да внедрят нови технологии в стопанствата си. 
 
Какви субсидии получавате за отглеждането на животни?
Правителството не ни дава субсидии. Правителството единствено субсидира фермерите, които изплащат кредит. Например банката ви дава кредит с лихва 15%, правителството ви отпуска около 9% субсидия т.е вие връщате кредита си с 6% лихва. Това е единствения канал, по който правителството ни финансира. Аз не съм привърженик на идеята за субсидии, тъй като все някого тези бенефити ще свършат. Ние, фермерите, трябва да работим здраво, а не да се осланяме на идеята, че ще вземем субсидии, тъй като те все някога ще спрат, а нашата цел е да запазим поминъка и продукцията си. Това, което правителството трябва да направи е да помогне на фермите да се сдобият с нови технологии, които да помогнат на продукцията да се подобри. 
 
[news]
 
Как стои въпросът с пазара на продукция от овцете/козите – мляко, месо, вълна? Осъществявате ли директни продажби?
В Грузия няма много големи ферми и мандри, следователно и продукция ни не е голяма. По отношение на продажбите, ние предимно изнасяме местната си продукцията, също така изнасяме агнета за другите страни. Имаме и вълна за износ. По отношение на млекодайните овце, имаме 30 000 глави за цялото население в Грузия. От тях произвеждаме най-вече сирене Гуда, което използваме за локалните си нужди. То е много вкусно и по-голямата част от населението всъщност яде това сирене, него не го изнасяме. Що се отнася до мандрите, ние сме на много ниско ниво. Ние произвеждаме около 8-9 кг сирене на глава от населението, което е 40-50 литра мляко годишно. 
 
Овцевъдите в Грузия обединени ли са в кооперативи или производствени организации? 
За съжаление в моята страна нямаме кооперативи. Това е нещо ново за нас. Преди близо 2 години в Грузия влезе нов закон за кооперирането. Правителството започна да насилва фермери да се обединяват в организации. В момента имаме около 2-3 кооперативи, които правят своите малки първи стъпки. Моята асоциация също им помага. Имаме кооператив обединен в продажбата на вълна. Ние почти нямаме пазар за вълна в Грузия. Предполагам, че ще се обединят фермери и от млечното направление. В близко бъдеще, смятам, че ще имаме множество кооперативи, но за момента тази практика не е развита при нас.
 
Какви са впечатленията ви от развитието на овцевъдство в България?
Аз съм вече 3-та година в България. Трета поредна година посещавам Националния събор на овцевъдите в България и участвам в дискусиите и провеждането на кръгли маси. Самата идея, че България дава тази възможност на толкова много страни да седнат и да обсъдят въпросите касаещи сектора е страхотна. За мен и колегите, които срещам тук, това е нещо уникално, нещо страхотно, това е един голям опит. Този събор на овцевъдите е и наш. 
Що се отнася до овцевъдството в България, всичко, което аз видях е един добър източник за мен и за моята асоциация, тъй като нагледно виждам как овцевъдството в Грузия може да се развие по европейски стандарт. Грузия е нова в ЕС, а България вече е минала по този път, затова тя ще ни служи като образец. Надявам се скоро да разработим някой проект съвместно.
 
По време на кръглата маса вие предложите идея за онлайн платформа в помощ на овцевъдите. Как смятате, че това ще помогне на сектора?
Идеята ми е много проста. Ние се събираме на този събор всяка година, но ситуацията в сектора непрекъснато се променя. Според мен е важно да се създаде сайт, който да се използва като източник за споделяне на ситуациите на пазара в конкретната страна, да се споделят проекти и да се дискутират. Това е накратко нещо нужно за нас фермерите – да обменяме информация и идеи. Във времето се надявам, че това може да ни сближи, но всичко е добре да започне с тази малка платформа.
 
Какъв опит бихте споделили с българските си колеги животновъди?
Аз работя с г-н Симеон Караколев вече 2 или 3 години. Нашето партньорство се състои в експорт до Иран и Кувейт. Аз предоставих връзките и по този начин представихме България. По това отношение аз мога да помогна. Отделно България има много опит в млекопроизводството, това е информацията, която можем да споделим и да вземем от вас. Ние вече имаме изградена някаква идея за това как да си помагаме и как да споделяме опит. 
 
Отворен ли сте за партньорство и с други български организации, кооперативи във връзка с внос и износ на продукция?
 Да, разбира се. Грузинският пазар е много гъвкав и нашите наредби за износ са много прости – няма нужда от много документи и излишни главоболия. По отношение на вноса от други европейски страни, пътят е много лесен и опростен, тъй като Грузия приема всички сертификати и документи на страни от Европа. Ние сме отворени за предложения. 
 
Очаквайте по-късно още мнения от кръглата маса във Фермер.БГ
 
 
Интервю на
 
София БЕЛЧЕВА
Христина ВАСИЛЕВА