Гроздоберът във видинското село Винарово може да подрани, коментира пред радио "Фокус" кметът на селото Евдоким Ванков. Състоянието на лозята в землището на село Винарово е много добро, по думите на кмета сушата не е оказала отрицателно влияние върху развитието на насажденията, гроздето е хубаво и ще бъде с добро качество и висока захарност.

 

Гроздоберът може да започне малко по-рано от обичайното, прогнозира Евдоким Ванков. Масивите край село Винарово са предимно с мускат отонел, който зрее по-рано от останалите винени сортове. Обикновено гроздоберът започва около 15 септември. Тази година заради високите температури кампанията по прибирането на реколтата може да бъде открита в началото на септември.

 

В землището на Винарово няма проблем с опазването на реколтата и никога не е организирана охрана, каза още кметът. Той обясни, че повечето от масивите се стопанисват от арендатори, които взимат мерки гроздето да не се краде. Тази година цената за килограм мускат отонел се очаква да е около 80 стотинки, каза Евдоким Ванков. Той добави, че миналата година гроздето се е изкупувало и по 1 лева, но сега добивите се очертават много по-добри, има много грозде и затова е нормално цената да е по-ниска.


 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!