Когато преди дни германското правителство обяви, че ще има допълнителна такса върху газа, това допълнително наля огън в раната, която отдавна се отвори за всички производители на торове в Европа. Освен това хвърли светлина върху факта, че само със субсидия от 300 евро е невъзможно да се покрият нарастващите разходи за енергия, пише Agrarheute.

Фермер: Механизмът за разпределяне на субсидиите на площ трябва да се преосмисли

Без забавяне SKW Piesteritz - голяма германска компания за азотни торове, обяви, че предстои спиране на производството и въвеждане на съкратен режим на работа за всичките й служители. Ако бъде въведена допълнителната такса върху газа, по изчисления, това ще доведе до още около 30 млн. евро разходи на месец за SKW Piesteritz.

Новата по-висока цена на газа не може да бъде компенсирана от компанията със субсидията от 300 евро, отбелязва неин говорител.

По думите му, досега SKW Piesteritz не се е налагало да прибягва до съкращаване на работата, но ако правителството не вземе мерки най-късно до 1 октомври, това ще се промени.

Говорителят обяснява трудната ситуация с политиката, която в момента има значително влияние върху пазарните условия, и обръща внимание на противоречието между забраната за внос на руски газ и карбамид.

Засега не е ясно кога SKW Piesteritz ще може да възстанови производството си.

Още един голям завод за торове изпитва трудности

Една седмица по-рано по-високите цени на газа принудиха друг голям европейски завод за азотни торове да намали производствените мощности. Става дума за Grupa Azoty в Южна Полша - ръководството му обяви, че използва само 43% от съоръженията си поради рекордните цени на природния газ.

Проблемите пред производителите на торове са поредното предизвикателство за фермерите в цяла Европа, които се борят с повишаването на цените вече пореден месец. Много от тях не успяват да се справят с темпото на поскъпване на производството и излизат от бизнеса.

 


ВИЖТЕ ОЩЕ:

Какво ни казахте: Земеделците нямат пари за торове

Лозарите искат да ги включат в приоритетните сектори

Агроиновации: Умно торене. Вижте как