Лозарството е изоставено от държавата вече 20 години, категоричен е Йордан Чорбаджийски, председател на Националната лозаро-винарска камара. Пред БНР той определи разпределянето на средствата от извънредната помощ заради войната в Украйна като обидно.

Предстоящи приеми, или как се движи изпълнението на ПРСР?

По думите му секторът се бори за оцеляване и "да стане приоритетен, за да не се изкореняват лозя всяка година". 

Торовете и препаратите стават все по-скъпи, работната ръка изчезна, трябва да механизираме спешно. Субсидиите са ни 30 лв./дка колкото е на пасище, а лозята са трайни насаждения и обработките са целогодишни. Не знам кой и как разпредели тези 426 млн. лв., но за една кокошка субсидията е 80 лв., за лозарите - 45 лв. Обидно е!”, коментира Чорбаджийски, като подчерта, че не иска да се конфронтира с другите сектори и не оспорва и тяхната нужда от подкрепа.

Лозарите от Поморие този сезон пострадаха сериозно и от бурята, разразила се преди дни в района на Бургас. По данни на камарата около 80% от лозята в землището на града са засегнати от природната стихия. Браншовият представител подчерта, че в близките три години тези насаждения няма да дават плод, а на стопаните ще са им нужни около 2000 лв./дка, за да възстановят конструкциите и напояването в лозето си.

Изграждането на декар лозе с конструкция, телове, напояване и т.н. струва около 4 000 лева, нужни са 4 години, за да влезе в плододаване, обработките на декар – препарати и останали дейности, са между 650 лв. и 800 лв. на година", пресмята Чорбаджийски.

Възниква въпросът защо тогава гроздопроизводителите не застраховат градините си. Според представителя на сектора условията на застрахователите не отговарят на това, което очакват лозарите.

Сегашното бедствие бе форсмажор, който се случва на 50 години един път. Такова нещо аз не съм виждал – да паднат лозята, конструкцията, бетоновите колове да са срязани все едно с нож.

Застрахователите не плащат обаче поражения от ежегодните заплахи за нас – градушка и измръзване. Ако приемат да застраховат за това, застраховката става три пъти по-скъпа, защото това бедствие може да се случи всяка година”, каза още председателят на Националната лозаро-винарска камара.

Според него са нужни законодателни промени, които да не позволяват премията да става в пъти по-висока, за да могат всички земеделски производители да се застраховат.