Инициативен комитет на граждани и родители против ГМО организира протестно шествие срещу либерализирането на закона за генетично модифицираните организми. Шествието ще е под наслов "За чиста храна, за здрава земя! България – свободна от ГМО!” и ще се проведе на 31 януари (неделя) от 12.00 до 14.00 часа.

Събирането на участниците ще бъде между 12.00 и 12.30 ч. в градинката пред Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” в столицата. Демонстрацията-шествие ще се проведе между 12.30 и13.10 ч. по описания по-долу маршрут и на митинга в градинката до Народното събрание между 13.10 и 14.00 ч.

Организаторите призовават също така всички български граждани, които са против ГМО в страната ни, да изпратят на премиера Бойко Борисов картички, повтарящи неговата идея за ЗЕЛЕНА България - с чиста храна, земя, природа (и чисти гени, нали?)! Като примерен текст се посочва: Г-н Премиер, Вие можете да спасите нашите поля, нашата българска роза,
нашите билки, нашите деца!

Картичнките можете да изпращате на адрес: гр. София 1164 п.к. №38 (в кв.Лозенец) Срокът за получаване е най-късно до 02 - 03 февруари!

Събраните картички организаторите ще занесат лично на премиера.

Организатори: Коалиция „За да остане природа в България” (www.forthenature.org) и Инициативен комитет на родители от форум „BG-MAMMA” с активното участие на членове на Социалната мрежа на българските фермери Фермер.БГ (www.fermer.bg).


*Маршрут: Начална точка на шествието: градинката пред Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”. Оттам шествието тръгва наляво по ул. „Шипка” и се придвижва направо до края на Докторската градина, където завива надясно по ул. „Сан Стефано”. Шествието продължава надолу по ул. „Сан Стефано” до сградата на Българската национална телевизия, където ще има кратък престой. След това шествието продължава до края на ул. „Сан Стефано” и оттам надясно по локалното платно на бул. „Цар Освободител”. Придвижва се по тротоара покрай сградата на Софийския университет до пешеходната пътека на кръстовището на бул. „Васил Левски” и ул. „Шипка”. Оттам пресича пешеходната пътека и завършва в градинката между Ректората на СУ „Св. Климент Охридски”, Националната художествена академия и Народното събрание. На крайната точка ще се състои кратък митинг и информационна среща за генно-модифицираните организми.