След като представихме нашата позиция за ОСП, Внесли сме позицията си в Министерството на земеделието, храните и горите, но написахме писмо до Брюксел, за евентуална среща с ГД Агри и комисаря Фил Хоган. Това каза за Фермер.БГ председателят на Националния съюз на градинарите в България Мариана Милтенова.
 
 
„Това, което направи ГД Агри като презентация наскоро, много от нещата включени там, са и в нашата позиция“, каза Милтенова. 
Относно комюникето на ЕК за насоките, които се дават за бъдещата ОСП тя каза:
 
„Според ЕК Системата за единно плащане на площ (СЕПП) е преходна мярка, която след 2020 г. ще се промени, което е и нашата позиция. И ние залагаме, както пише ЕК, че подпомагането трябва да се дава на базата на резултати, а също и че 20 процента от бенефициентите получават 80 процента от субсидиите. ЕК споменава, че няма да се спре подпомагането на големите фермери, нещо, което ние не сме искали“, коментира Милтенова. 
 
 
По думите й в рамката, която се дава от ЕК се виждат много общи неща с позицията на НСГБ
Иначе от съюза планират да направят проект за биологичен сок от череши, но в момента се очаква одобрение на проекта. Що се отнася до други видове плодове, Милтенова отбеляза, че има изисквания, които трябва да се спазват. 
 
„Трябва да имаме 50% от производството. Това са нови изисквания. Преди това трябваше да са 15% - 20% и т.н., но сега вече са 50 процента. Но само искането не е достатъчно“, добави Милтенова. 
 
По думите й големият проблем е, че в сектора има голяма разпокъсаност. 
„Независимо, че вече се обединяваме за общите решения, имаме обща цел и вървим в една посока.  Но все пак като браншови организации сме отделни и членовете ни са разпределени навсякъде“, обясни Милтенова.