Европейските говедовъди, представени от Сopa Сogeca, са против отварянето на пазара за говеждо месо при преговорите с най-голямото междудържавно обединение в Южна Америка - МЕРКОСУР.
 
 
Това стана ясно по време на срещата на европейския комисар за земеделието Фил Хоган с ръководството на организацията, пише globalmeatnews.com.
 
„За нас е напълно неприемливо, че Европейската комисия (ЕК) предлага на МЕРКОСУР безмитен внос на говеждо, докато скандалът с бразилското месо все още не е отшумял", посочи Жан-Пиер Фльори от отдела за говеждо месо в Сopa Сogeca. 
 
Според него френските животновъди и към момента търпят големи загуби, но ако предвидените 80 000 тона внос се реализират, това ще доведе до абсолютен фалит за една трета от стопаните на Стария континент, които отглеждат говеда. 
 
 
Друг проблем за говедовъдите е излизането на Великобритания от Европейския съюз (ЕС). Досега близо половината ирландско говеждо отива за Обединеното кралство, но заради слабата британска валута голяма част от доставките вече се пренасочват към Франция и други страни на континента. Тези количества ще окажат натиск върху цените, считат от Сopa Сogeca.  
 
„Ако към тях се добавят и доставките от Южна Америка, това ще има фатални последствия за сектора в Европа“, коментира Фльори.
От Сopa Сogeca настояват ЕК да предприеме допълнителни мерки за разкриването на нови пазари и за покриването на евентуални рискове, в това число експортни гаранции, кредити и застраховки.