„Затварянето на производствения цикъл в животновъдството е успешната формула, но за да стане това задължителното условие е, хората да са професионалисти. Това коментира пред Фермер.БГ Йордан Узунов, собственик на кравеферма и млекопеработвателно предприятие. В момента в процес на изграждане е втора кравеферма. Стопанствата са в района на село Венец, община Карнобат и в тях се отглеждат 500 глави добитък, от които половина са дойни крави. Основната порода, която Йордан Узунов отглежда, е черношарената. Затворил е цикъла на производство и на пазара предлага собствена продукция от мляко, сирене, кашкавал.

Животновъдът коментира трудната ситуация в сектора: „Сектор „Животновъдство“ трябва да се спаси от изчезване. Секторът загива. Ако ситуацията не се промени още няколко години, ще гледаме кравите в зоологически градини, а не във ферми. Там където има големи ферми, чиито собственици имат и земя, ситуацията е поносима. Но за всички финансовият проблем е много сериозен. При сегашното положение не може да има възпроизводство. За тази година все още не сме получили субсидии и не се знае дали изобщо ще има“, коментира Узунов.

При сегашното положение животновъдството няма бъдеще, категоричен е Йордан Узунов. Според статистиката от 500 000 крави в България преди години сега има не повече от 200 000 глави, но голяма част от тях са на свободно пашуване край селата и са с много нисък млеконадой. Според Узунов най-сериозният проблем, на който трябва да бъде намерено адекватно решение, е субсидирането в животновъдството да не е на глава животно, а на произведена продукция.

Фермерът не е оптимист, че в следващия програмен период животновъдството ще е приоритет. „Приказки за светло бъдеще сме слушали дълги години. Нещата трябва са случват тук и сега. Кравите следващ програмен период не могат да чакат“, категоричен е фермерът. До момента Узунов е изпълнил успешно два европейски проекта, сега има внесен още един, за който не знае дали е одобрен. Въпреки това строителството на новата кравеферма продължава – с кредити от банка.

Гледайте разговора на Ваня Кюрчева с Йордан Узунов във Фермер.БГ TV:




© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!