В неяснота и пълно затъмнение относно цената на лавандуловото масло започна прибирането на лавандулата в Добричка област. Към момента първите резултати от жътвата са много добри.

Важните срокове през юли

Подобни добиви като зелена маса и като рандеман етерично масло не са получавани през последните 3 години, споделиха производители по време на Осмия фестивал на лавандулата, който се проведе в Генерал Тошево. 

Валежите са били навреме и достатъчно. Горещото време е подходящо за прибиране на етерично-маслената билка, тъй като това благоприятства качването на маслото в цветовете. Стопаните се надяват кампанията да премине гладко и при стабилно време, за да не се получава струпване по дестилериите.

На този етап те споделят за добиви от 10-12 кг лавандулово масло от декар.

Очакванията на производителите са цената да стартира от 70 и 100 лв./кг, а не 30-35 лв./кг, както се спрягаше през пролетта. 

„Обективни и субективни фактори повлияха на този драстичен срив в изкупната цена на лавандулово масло не само в страната, но и на световните пазари. Аз обаче съм оптимист. Смятам, че ако държавата скоро и адекватно и бъде гарантирана реализацията на продукцията, то нещата ще намерят баланс. Надявам се до следващите няколко години производителите на етерични масла да намерят своята разумна цена“, заяви Нина Гиргинова, организатор на Националния фестивал на лавандулата.  

Лошата реколта и ниската цена през последните 2 години доведоха до отлив от производството на лавандула в Добричка област. Много от стопаните през миналото лято дори не вкараха окосената лавандула в дестилериите, тъй като добиването на етерично масло излизаше по-скъпо в сравнение с изкупната цена. Това доведе и до разораване на насаждения както в Добруджа, така и в Средногорието.