През последните няколко години българските браншови организации повишиха значително своя капацитет. В много други държави администрацията не само се възползва от това, но и делегира на подобни организации различни отговорности. По този начин цял един бранш има обща визия, стратегия и картбланш за развитие напред.

Какво ни казахте: Всяка финансова помощ е добре дошла за фермерите

У нас обаче все още няма действащ Закон за браншовите организации, дори и след като самия той заляга в Стратегическия план на страната ни за периода 2023-2027 г., който впрочем също не е завършен.

Въпреки че въпросът за подобна регулация, било то с наредба или пък с цял един закон, често се повдига най-вече предизборно, волята за финализирането му сякаш недостига. Изведнъж темата потъва и започват да се кърпят и поправят съвсем други неща в сектора. 

Прави ли се нещо по темата и ще можем ли скоро и ние да се похвалим със Закон за браншовите организации? Този въпрос зададохме на зам.-министър Георги Събев по време на участието му в AgriПодкаст.

Всички епизоди на AgriПодкаст 

“Приемането на закон изисква и реално действащ парламент. Ние осигурихме основата на един такъв правен инструмент. Той е изключително необходим и го виждам в платформата на всички кандидати за избори”, каза Събев.

Определено народната любов минава през Закона за браншовите организации, но той така и не може да достигне финалната права.

“Предприети са стъпките и вярвам, че ще се случи. Може би дори идната година, но това изисква действащи демократични институции, така че да се надяваме, че тях също ще ги има”, добави зам.-министърът.

Според нас обаче и в момента може да се задейства въпроса като закона се пусне за обществено обсъждане. Бъркаме ли, попитахме Георги Събев.

“Предприети са стъпки в тази насока от съответната дирекция, но дори един подзаконов нормативен акт има път, който трябва да извърви. Ние с г-н Гечев (Явор Гечев - министър на земеделието - бел. ред.) оставихме наследство, което мисля, че до голяма степен, дори на 100% беше изключително добро и модерно. 

Получихме и положителна обратна връзка от част от бранша и вярвам, че има добра основа за Закон за браншовите организации. Тя пък ще помогне и за реагирането в кризисни ситуации и ще даде възможност на фермерите да бъдат по-независими и още по-силни на пазара”, заключи Георги Събев.

И ние като зам.-министър Събев вярваме, че този закон е изключително наложителен и очакваме скоро да го видим, ако не в действие, то поне за обществено обсъждане.