Аграрното министерство на Гърция започна преговори с фермерите за защита на местната продукция. 
 
 
Създават се пазари само за гръцки стоки, които ще се продават директно от производителите, съобщи министър Вангелис Апостолу, цитиран от БНР. По-рано гръцките фермери за пореден път обявиха готовност за протести в края на януари.
 
Правителството внесе за гласуване по бързата процедура закон, който позволява организиране на пазари само за гръцки плодове и зеленчуци. Ефектът от тях се очаква да бъде, както за фермерите, така и за клиентите.
 
 
Цените на производителите несъмнено ще бъдат по-ниски от тези в момента, които се завишават от търговците на едро.
В същото време има възможност за спекулация. При проверки често се регистрират случаи, когато на по-висока цена се продават некачествени стоки, внесени от чужбина. 
 
Фермерите очакват по-висока печалба на пазарите, определени само за гръцки продукти, защото сами ще определят цените на дребно на своите стоки. Мярката се въвежда и за закрила на гръцките производители, подчертаха от аграрното министерство.
 
Създава се също и взаимоспомагателна каса в помощ на фермерите при природни бедствия. В нея с 10 млн. евро участва и Европейският съюз, съобщи министър Апостолу.
 
Медиите коментират, че активността на аграрното министерство е във връзка с обявената готовност за фермерски протести в края на този месец.