Гъба кладница за градско земеделие
Кладницата е популярна гъба, която се отглежда лесно върху малки пространства
В градски условия може да се отглеждат не само подправки и зеленчуци, но и гъби, като особено подходяща за това е кладницата.
Производител от софийското село Мрамор показа на традиционния Фермерски пазар "От нашата ферма - с любов за вас" в София Къща за гъбки, предназначена за използване между сандъчетата с цветя на балкона или в други малки пространства.
„Това е интересно занимание, прави се за удоволствие“, споделя Милен Венчов, докато представя продукта - картонена кутия, която съдържа плик с хранителен субстрат – фини стърготини от бреза и слънчоглед, с гъбен мицел.
Един-два пъти на ден заготовката се пулверизира с вода, като е важно субстратът да се пази от пряка слънчева светлина и изсъхване.
Плододаването настъпва сравнително бързо. Първите гъби се появяват до две седмици, а добив има на две вълни в продължение на месец.
Когато гъбата изчерпи хранителните вещества в субстрата, плододаването спира. Тогава остатъците може да се разчупят и да се използват като почвен подобрител – например за цветята вкъщи.
Милен Венчов следва индустриален мениджмънт в Техническия университет. Неговите наблюдения са, че в района на София има интерес към отглеждането на гъбата не само в градски условия, но и на село.
Стопаните знаят, че кладницата се отглежда лесно и е много популярна на пазара, тъй като притежава своите ценни хранителни качества. При производството й не се използва никаква почва. Необходимо е само малко пространство за разполагане подходящи дървесни пънчета или други подходящи остатъци. Важно е да се използва и качествен сертифициран гъбен мицел.
В естествената природна среда сезонът на кладниците е през есента – до първия сняг. Гъбата се среща и през пролетта, а при подходящи условия може да бъде отглеждана целогодишно. Полезно е да се знае също, че в природата тя има отровен двойник.
ПРЕДИ 4 часа
Идеи как да използвате ChatGPT във фермата
При едно условие - никога не му се доверявайте напълно, проверявайте информацията, която ви предоставя, и мислете критично
06.04.2024
Екологично ли е било земеделието през Средновековието?
През ранното Средновековие само половината от реколтата е била достъпна за храна,
04.04.2024
Нова ниша: Инвестицията в стевия може да се върне още на първата година
Вече се работи по втори български сорт от сладката билка
30.03.2024
Сортът боровинка, който дава рекордно едри боровинки
Рекордьорът е сорт Етерна - известен с огромните си плодове и дългия срок на годност
2 КОМЕНТАРА
06.05.2018
19.05.2018