В градски условия може да се отглеждат не само подправки и зеленчуци, но и гъби, като особено подходяща за това е кладницата.
 
 
Производител от софийското село Мрамор показа на традиционния Фермерски пазар "От нашата ферма - с любов за вас" в София Къща за гъбки, предназначена за използване между сандъчетата с цветя на балкона или в други малки пространства.
 
„Това е интересно занимание, прави се за удоволствие“, споделя Милен Венчов, докато представя продукта - картонена кутия, която съдържа плик с хранителен субстрат – фини стърготини от бреза и слънчоглед, с гъбен мицел. 
 
Един-два пъти на ден заготовката се пулверизира с вода, като е важно субстратът да се пази от пряка слънчева светлина и изсъхване.
Плододаването настъпва сравнително бързо. Първите гъби се появяват до две седмици, а добив има на две вълни в продължение на месец. 
 
Когато гъбата изчерпи хранителните вещества в субстрата, плододаването спира. Тогава остатъците може да се разчупят и да се използват като почвен подобрител – например за цветята вкъщи.
 
 
Милен Венчов следва индустриален мениджмънт в Техническия университет. Неговите наблюдения са, че в района на София има интерес към отглеждането на гъбата не само в градски условия, но и на село.
 
Стопаните знаят, че кладницата се отглежда лесно и е много популярна на пазара, тъй като притежава своите ценни хранителни  качества. При производството й не се използва никаква почва. Необходимо е само малко пространство за разполагане подходящи дървесни пънчета или други подходящи остатъци. Важно е да се използва и качествен сертифициран гъбен мицел.
 
В естествената природна среда сезонът на кладниците е през есента – до първия сняг. Гъбата се среща и през пролетта, а при подходящи условия може да бъде отглеждана целогодишно. Полезно е да се знае също, че в природата тя има отровен двойник.