Френските земеделци очакват с нетърпение новия си президент, който ще бъде избран през месец май 2017 г. Нетърпението сред земеделската маса е толкова голямо, тъй като държавният глава ще играе централна роля при формирането на новата Обща селскостопанска политика (ОСП) на Европейския съюз (ЕС), съобщава EurActiv.
 
 
Тази година френските земеделци бяха изправени пред поредица от кризи в сектора на свинското месо, говеждото месо и млякото. Всичко това кара фермерите да очакват новата ОСП със затаен дъх.
 
"От началото на мандата си, бъдещият президент ще трябва да действа бързо, за да върне обратно живота във френското селскостопанство", коментираха от Националната федерация на земеделските производители (FNSEA) – най-големият селскостопански съюз в страната.
 
[news]
Французи се надяват новите мерки и политики в ОСП да стимулират селскостопанския сектор в подкрепа на европейския земеделски производител в период на криза и под натиск на международна конкуренция и нестабилни цени.
 
По данни на Френския национален институт за статистика и икономически изследвания (INSEE) от 13 декември, средният доход на френските ферми е намалял с 26% през 2016 г. в сравнение с предходната година. Най-засегнати са производителите на мляко, пострадали от премахването на европейските квоти и последвалата криза в млечния сектор.
 
Националната федерация на земеделските производители издаде списък с 13 препоръки, някои от които пряко насочени към новата ОСП, в помощ на новия президент, чиято главна задача ще бъде да върне сектор „Земеделие“ обратно в правия път. 
 
"Архитектурата на настоящата ОСП не е в състояние да отговори на всички въпроси. Земеделските производители се нуждаят от Европа, но те се нуждаят от една по-добра Европа", казаха от Националната федерация на земеделските производители, цитирани от EurActiv.