Ръководството на френския синдикат на земеделските стопани предупреди, че в случай на Brexit без споразумение, ситуацията ще рефлектира силно и негативно и върху френския износ на агростоки, пише Fresh Plaza.
 
 
Според Кристиан Ламбер от Националната федерация на земеделските съюз (Fédération nationale des syndicats d'exploitants agricoles – FNSEA), френските производители на вино и спиртни напитки ще бъдат най-силно засегнати.
 
„Този сектор има 1,3 млрд. евро годишен излишък в търговията с Великобритания. Отделно млечните продукти и плодовете също определят голяма част от френския износ към Острова. Много от изнесените млечни продукти ще се върнат в Европа. Това няма как да не рефлектира негативно и на цените, които ще паднат надолу. Износът на ябълките също ще бъде силно ударен - Франция е най-големият доставчик на ябълки във Великобритания. След това се нареждат френските зеленчуци и зърнени храни“, обясни Ламбер пред журналисти.
 
По думите й, в случай на Brexit без сделка, Обединеното кралство ще се върне към статуса „трети страни“, което означава, че вносът продукти ще бъде ограничен.
 
„Това е нашият най-голям страх!“, добави Кристиан Ламбер.
 
Ако не се постигне споразумение, Обединеното кралство ще напусне единния пазар на ЕС, като ще прекрати настоящите специални условия за търговия с останалите 27 държави членки на ЕС. 
 
Миналия четвъртък Франция обяви план за извънредна ситуация при сценарий на Brexit без споразумение. Той включва близо 600 допълнителни митнически инспектори на пристанищата и летищата. А основният център за търговия с Обединеното кралство вече започна да разширява своите съоръжения, за да се справи с евентуалните закъснения при движението на стоки.
 
Според bbc.com Франция има годишен излишък от около 10 млрд. евро при търговията с Великобритания. Около 3 млрд. евро от него произтичат от френския селскостопански износ, което прави Великобритания третия най-голям пазар на селскостопански стоки от Франция.