Франция ще пренасочи близо 1 млрд. евро предимно от европейските субсидии за от производителите на зърнени култури към животновъдите, които се борят с ниските приходи. Това заяви президентът на Франция Франсоа Оланд, предаде Agri.EU.

По този начин Франция, която е топ производител на аграрна продукция в ЕС, ще приложи на практика нова политика, приета по-рано тази година. Така обаче се създаде напрежение между животновъдния и зърнопроизводителния сектор.

[news] Френското правителство обеща да използва реформирането на Общата селскостопанска политика на ЕС в полза на своите животновъди, макар това да създава напрежение в селскостопанския сектор.

"Моят първи приоритет е животновъдството", каза президентът Оланд по време на Животновъдния салон, който се проважда в Клермон-Феран, Франция.

Освен това Франция ще се възползва от възможността, дадена на държавите-членки, да увеличи дела на субсидиране според вида на продукцията, а не за всеки хектар, което ще насочи допълнителни средства към животновъдите, включително и за планинското животновъдство, обясни президентът Оланд.

Френските зърнопроизводители от своя страна атакуваха реформата, като заявиха, че секторът и е много уязвим заради спада в изкупните цени на зърното. Правителството заяви, че ще компенсира зърнопроизводителите.

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!