Създадоха фонд на стойност 1 милиард щатски долара за финансиране на местните земеделски стопани, с цел преминаване към по-устойчиви практики. Идеята е на Rabobank NA и се осъщствява в Нидерландия, съобщиха от Ройтерс.
 
 
Rabobank и Организацията на обединените нации (ООН) ще си разделят разходите за програмата, предназначена да насърчи фермерите. Целта е да обмислят по-устойчиви практики, въпреки по-високите разходи и потенциално по-ниските добиви в самото начало, обясниха ръководителите на банката в изявление пред Ройтерс.
 
С тригодишната програма Rabobank планира да предложи комбинация от безвъзмездни средства, нисколихвени заеми и застрахователни продукти. 
 
“Трябва да стимулираме фермерите да променят практиките си”, каза Бери Мартин, член на управителния съвет на банката.
 
Кредитната организация не представи пълния спектър от критерии за устойчивост, но заяви, че земеделските производители редовно “биват измервани“. Банката ще представи подробности и ще предоставя актуална информация за напредъка на програмата своевременно. Това може да включва например по-ниски рейтинги за усилната употреба на пестициди.