За втора поредна година Българска хранителна банка отбелязва Световния ден на прехраната (16 октомври, World Food Day), организирайки поредица от събития, насочени към провокиране на широка дискусия по проблемите, свързани с глада и разхищаването на храна. Акцент в програмата на седмицата, посветена на 16ти октомври, са безплатната прожекция на филма „Вкусът на разхищението“ и Денят на отворените врати в логистичния склад на Българска хранителна банка.

Документалният филм „Вкусът на разхищението” дава ясни отговори на въпросите защо кофичките с кисело мляко се махат от рафтовете в магазина 5 дни преди да им изтече годността; колко струва на фермера да отглежда картофи и каква част от продукцията има шанс да реализира в търговските вериги; колко важна е формата на плодовете или зеленчуците, за да бъдат предлагани в търговската мрежа. Проектът на немския режисьор Валентин Турн очертава също и смислените алтернативи, които ни ангажират да бъдем по-отговорни към храната.

[news]
„Вкусът на разхищението” е филм, който може да промени представите на всеки по въпросите с глада и разхищаването на годна храна. Отпечатъкът, който разхищаването на храна, остава около нас, не се измерва само с изхвърлянето на една ябълка тук и сега. Много повече са ресурсите, които пропиляваме, ако произведената храна не достигне до онези, които имат нужда от нея. В същото време имаме огромен брой хора, които всеки ден живеят в лишения и най-често избират да се лишат от храна. Нашата мисия е да предлагаме алтернатива на тези два проблема и се надяваме дискусията, която провокираме, да доведе до повишаване на ангажираността на всички заинтересовани в разработването на устойчиви решения” – каза изпълнителният директор на Българска хранителна банка Цанка Миланова.

Премиерата на филма „Вкусът на разхищението” ще се състои на 17 октомври (четвъртък) от 19:00 часа във VIVACOM ART HALL, а вратите на склада на Българска хранителна банка на територията на тържище „Слатина – Булгарплод“ - София ще бъдат отворени за посещение на 18 октомври (петък) от 10:00 часа.

Събитията по повод на Световния ден на прехраната, организирани от Българска хранителна банка, включват:

• понеделник (14.10) –„Да влезем в час за разхищаването на храна”, информационни срещи с ученици в училища в София за ограничаване на разхищаването на храна на ниво домакинство
• вторник (15.10) – Работна среща с партньорски организации на БХБ за развиване на организационен и логистичен капацитет за устойчиви програми за хранително подпомагане
• сряда (16.10) – Раздаване на дарена храна с участието на доброволци
• четвъртък (17.10) – Премиерна прожекция на филма „Вкусът на разхищението”
• петък (18.10) – Отворени врати в склада на Българска хранителна банка на тържището „Слатина – Булгарплод“

За Световния ден на прехраната
16 октомври е Световният ден на прехраната, обявен от Организацията по земеделие и прехрана към Организацията на обединените нации. Темата за 2013 г. е „Устойчиви механизми за безопасност на храната и прехраната” (“Sustainable Food Systems for Food Security and Nutrition”).


 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!