Желан и за стопани от цялата страна, и за хората от Враца се оказа първият самостоятелен фермерски биопазар в града и това провокира общинската управа да го направи постоянен. Събитието ще се провежда вече в първия уикенд от всеки следващ месец.

Фермерски пазар – вече и в Балчик

„Във време на предизвикателства и интензивни промени, решихме да предоставим възможност на местните производители да реализират своята продукция“, коментира кметът на града Калин Каменов.

био пазар

Фактът, че още в първото издание участваха над 30 производители от цялата страна, потвърди, че стопаните имат нужда от такъв пазар. Своите екологични продукти изложиха фермери от Стара Загора, Брацигово, Ямбол, Пловдив, Монтана. Посетителите пък бяха впечатлени от уникалните бутикови храни и натурални напитки. Част от артикулите, които хората харесаха, бяха сушени плодове и манатарки, екстракт от охлюви, шипково масло, габровски пестил, вкусни пчелни продукти, пречистени масла, както и месни специалитети – бабек, суджук, луканка.

био пазар

 „Идеята да се провежда такъв пазар всеки месец е полезна за всички. Не бях виждала толкова много биохрани на едно място във Враца. Купих си доста неща, но ако наистина този пазар стане постоянен, бих го посещавала с удоволствие”, каза врачанката Цецка Бончева.

Тя лично много харесала чипровските кори за баница, специалната селекция на сиропи от бъз, червена боровинка и джинджифил.

био пазар

„Следващия път съм наумила да пробвам част от сезонните био плодове и зеленчуци, а за семейството си бих купила козе сирене, ракия от ягоди и вино от малини”, разказа още Бончева.био пазар