Земеделските стопани, които искат да дарят плодове или зеленчуци, за да получат компенсации заради руското ембарго, сами трябва да поемат разходите по транспортирането на произведените плодове или зеленчуци до складовете на Българската хранителна банка или друга институция, на която са избрали да дарят.
 

Въпреки че Държавен фонд Земеделие обяви, че Българската хранителна банка осигурява транспортиране на дарената продукция, това не е така.

 

„Хранителната банка е неправителствена организация и не е коректно държавата да очаква от нас, че ще понесем всички разходи, за да работи схемата“, коментира пред Фермер.БГ Цанка Миланова,  директор на Българска хранителна банка.
 

Миланова призова транспортни фирми, фирми, които разполагат със складови площи, независимо в коя част на страната са, да се включат в инициативата. Като се кооперираме, ще успеем да бъдем полезни както на фермерите, за да дарят те своята продукция, така и за институциите, на които ние ще дарим плодовете и зеленчуците, коментира Цанка Миланова.

 

Както Фермер.БГ съобщи в петък, Държавен фонд Земеделие обяви прием по втора схема за подпомагане на производителите, засегнати от забраната за внос на селскостопански продукти от Европейския съюз (ЕС) в Русия. Според изискванията на допълващата схема в страната ни ще се финансира мярка „изтегляне на продуктите от пазара за безплатно разпространение” - т.е. засегнатите от руското ембарго производители ще получат компенсации, ако дарят продукцията си. 
 

Плодовете и зеленчуците по новата мярка „изтегляне на продуктите от пазара” могат да се даряват на благотворителни организации или фондации, училища, детски градини, детски лагери, лечебни заведения, старчески домове или места за лишаване от свобода. Отпада възможността продукцията да се използва като храна за животни.  

 

От новата схема „Допълнителни временни извънредни мерки за подпомагане на производителите на някои плодове и зеленчуци” могат да се възползват производителите на домати, моркови, пипер, краставици, зеле, карфиол, гъби, ябълки, круши, десертно грозде, меки плодове, киви, портокали, клементини и мандарини. 

 

Исканията за прилагане на мярката се подават в областните дирекции на ДФ „Земеделие” до достигане на допустимите за подпомагане количества продукти. Техническият инспекторат на ДФЗ ще извършва проверки на място на записаните в документите дати. При проверките ще бъдат спазвани изискванията от приключилата първа извънредна схема за подпомагане на производителите, засегнати от руското ембарго. В срок от 5 работни дни след прилагането на новата мярка земеделските производители ще могат да подават заявки за плащане. Субсидиите и по новата схема ще бъдат изплатени до 30 юни 2015 г.

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!