Продажбите на препарати за растителна защита в Европа и Южна Америка намаляват, докато в останалата част на света се увеличават, обяви консултантската компания „Филипс Макдугъл“.
 
 
Глобалният пазар на пестициди е нараснал през миналата година с 0.5% до 61.006 млрд. долара, показват данни на компанията, цитирани от agrow.com. В това число са продажбите на пестициди за селското стопанство, където увеличението е с 0.2% до 53.695 млрд. долара. При химикалите с неаграрно предназначение е отчетен ръст с 3% до 7.311 млрд. долара.
 
Консултантите отбелязват, че продажбите на националните пазари са се оказали по-високи от обявените по-рано, като това ваши особено силно за страните с голям дял на генериците, каквито са Китай и Индия.
 
Ключов фактор за поскъпването на химикалите за защита на селскостопанските култури се оказва повишаването на цената на глифозата и на редица други продукти, които се доставят от Китай. Това от своя страна е резултат от намаляването на производството в този сегмент, а също и от проблеми с финансирането, каквито срещат все повече китайски компании.
 
Ниските цени на селскостопанската продукция се отразяват неблагоприятно върху доходите на фермерите и също ограничават растежа на пазара на химическата защита. В същото време остават големи стоковите запаси на някои пазари – например в Бразилия. 
Продажбите там значително са намалели, както заради натрупаните резерви, така и заради отслабването на натиска от вредители и болести по растенията.
 
Дистрибуторите също разполагат със значителни запаси. Това също възпира ръста на цените, въпреки поскъпването на активните съставки с произход Китай.
 
 
Приходите от пазара в Европа се оценяват като разочароващи, като продажбите са намалели с 4.2% в реално изражение. Роля за това имат неблагоприятните климатични условия и ниското разпространение на болести и вредители.
 
Спадът на продажбите в ЕС до известна степен е компенсиран от увеличение в Русия, където селското стопанство е в подем, включително и заради международните санкции. Консултантите очакват, че пазарът на препарати за растителна защита ще нарасне с 3% през тази година, но голяма част от този ръст зависи от цените на продукцията.
 
Потенциалът за растеж се свързва с повишаването на продажбите на новосъздадени препарати, а също и с увеличаването на доходите на стопаните в отделни браншове през годината. 
 
През тази година се очаква на пазара да излязат девет нови активни вещества – четири инсектицида, три фунгицида, нематицид тиоксазафен и хербицид тиафенацил. Всяко пускане на нов инградиент ще стимулира ръста на продажбите.
 
Анализаторите прогнозират, че площите с основни култури ще се увеличават през 2018 г. Очакванията са, че нивите със соя, например, ще бъдат с 2.7% повече или 129 млн. хектара.
 
През миналата година цените на селскостопанските стоки останаха сравнително ниски и в краткосрочна перспектива не се предвижда повишение. В същото време се очаква добивите от основни култури като пшеница, соя, ориз и памук да останат рекордно високи.