Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“ (УС на ДФЗ) утвърди 213 млн. лв. в защита на българското селско стопанство до края на 2023 г.

Гласувайте: Виждате ли смисъл във фермерските протести в момента?

Държавната помощ, одобрена от ЕК на 24 март 2023 г., е в подкрепа ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна.

Схемата е разработена съгласно Временната рамка за мерки за държавна помощ при кризи и преход в подкрепа на икономиката след агресията на Русия срещу Украйна.

Бюджетът на помощта, в размер на 213 млн. лв., се разпределя в следните направления:

       · Едри и дребни преживни животни, коне, и пчелни семейства – 102 000 000 лв.;

      · Плодове и зеленчуци (ябълки, круши, кайсии/зарзали, праскови/нектарини, череши, вишни, ягоди полски, малини полски, сливи, десертно грозде, домати полски, краставици полски, корнишони, патладжан и пипер полски, домати оранжерийни, краставици оранжерийни, пипер оранжериен, ягоди оранжерийни, малини оранжерийни, картофи, лук, чесън, моркови, зеле, дини и пъпеши), маслодайна роза, ориз, винени лозя, черупкови плодове (орехи, бадеми и лешници), салати и марули, бамя, тиквички, култивирани гъби и тютюн – 111 000 000 лв.

Максималният размер на финансовата помощ е до 250 000 евро (488 975,50 лв.) на предприятие, чиято дейност е в сектора на първичното производство на селскостопански продукти.

При определянето му ще се отчита и подпомагането, което кандидатът е получил по същата схема през 2022 г.

За първи път ще се предоставят субсидии на производители на култивирани гъби и фермери, отглеждащи телета.

За да получат подпомагане, кандидатите трябва да са регистрирани по реда на Наредба № 3 от 1999 г. за създаване и поддържане на регистър на земеделските производители. За стопаните, отглеждащи тютюн, се изисква да имат регистрация по Наредба № 22 от  21.12.2016 г. за реда за водене на регистър на тютюнопроизводителите и регистър на лицата, които притежават разрешение за изкупуване на суров тютюн.

Кандидатите за подпомагане е необходимо да отговарят на определението за малки и средни предприятия – съгласно Приложение І от Регламент (ЕС) 2022/2472.

На финансова подкрепа не подлежат стопаните, които са обявени в несъстоятелност или ликвидация, както и тази, които са в открито производство за обявяване в несъстоятелност.

Предстои ДФЗ съвместно с компетентните дирекции в Министерството на земеделието да изготвят указания за предоставяне на помощта, а министърът на земеделието – да ги утвърди.