Животновъдите от Източните Родопи временно спират протестите си срещу неизплатените субсидии и ниските изкупни цени на млякото.
 
 
На 14 февруари, сряда, те ще проведат среща в парламентарната комисия по земеделие и от нейния изход ще зависят следващите им действия, съобщи Радио Кърджали, БНР.
 
След две седмици протести няма промяна в исканията на фермерите. Според тях ситуацията в бранша е критична.
 
 
 
„Искаме изравняване на европейските субсидии поне с Румъния и Гърция. Наредба № 3 изцяло да отпадне - модул „Мляко“. Субсидиите на фермерите, които тази година не ги преведоха, да бъдат преведени. Животновъдите нямат никаква вина за това, че мандрите не са им взели фактурите и не могат да си докажат млякото“, обясни Митко Пъчев от стачния комитет.
 
Сред исканията на стопаните от Кърджали е и оставката на министъра на земеделието. „Фермерите не са виновни за тая ситуация към момента. Значи някой друг е виновен. Значи някой друг трябва да понесе отговорността за това“, допълни Пъчев.
 
От срещата в парламента протестиращите очакват конкретни решения и остават в готовност за национална стачка.
 
 
„Колегите са в готовност от всички градове - там има асоциации, които ще ни подкрепят в националния протест. Колеги от Враца, от Плевен са в стачна готовност. Не сме се отказали, продължаваме нататък“, допълни животновъдът.
 
Фермерите вече са имали среща със зам.-министъра на земеделието Цветан Димитров, но според тях тя е завършила без ясни отговори.