Фермери, регистрирани по ЗДДС, избират как да се облагат доходите им през 2014 г. Изборът ще става с декларация, която за 2014 г. се подава до днес, 31 януари 2014 г. Физическите лица, които са регистрирани като земеделски производители и едновременно с това са регистрирани по Закона за данък върху добавената стойност (ЗДДС), имат право да избират реда за облагането на доходите от дейността им.

 

Тези доходи ще се облагат с данък върху годишната данъчна основа от стопанска дейност като едноличен търговец само ако земеделският производител избере този ред на облагане.  В случай, че земеделците не подадат такава декларация за доходи придобити след 01.01.2014 г., те ще се облагат с данък върху общата годишна данъчна основа, като при формирането на облагаемия доход ще могат да приспадат само нормативно-определените разходи (60 или 40 на сто в зависимост от вида на произвежданата продукция).

 

Образец на декларацията по чл. 29а, ал. 4 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица, с която се упражнява правото на избор за облагане с данък върху годишната данъчна основа от стопанска дейност като едноличен търговец, както и повече информация за облагането на доходите на земеделските производители може да се намери на сайта на приходната агенция www.nap.bg.

 

Декларацията се подава лично от земеделски производител или негов упълномощен представител в териториалната дирекция на НАП по постоянен адрес на физическото лице. Декларацията може да се подаде и по пощата, с обратна разписка.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!