Сертифицирането на стопанствата в сектор „Плодове и зеленчуци“ по стандарта GLOBAL G.A.P. отнема от 4 до 6 месеца. Това коментира Божидар Петков, председател на Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-Я) за Фермер.БГ.
 
 
„Подготвянето на самия сертификат отнема от 3 до 4 месеца, а самото сертифициране около 2-3 месеца. Нашите притеснения са затова, че ако нормативната база се забави, няма да успеем да сертифицираме стопанствата си през 2019 г., каквито бяха и първоначалните ни искания“, обясни Петков.
 
[news]
След анонсирането на възможността за сертифициране по стандарта GLOBAL G.A.P. пред ресорното ведомство, браншовите организации изразиха своето желание това да се случи през настоящата 2019 г. Ако обаче процедурата се забави, сертифицирането на стопанствата ще бъде възможно едва в края на сезона, което обезсмисля положените усилия, категоричен е производителят.
 
Отпуснатият ресурс за държавна помощ сертифициране на стопанствата в сектора през 2019 г. ще бъде в размер на 100 000 лева. 
 
За подпомагане могат да кандидатстват малки и средни предприятия - земеделски стопани, както и признати групи или организации на производители в сектор „Плодове и зеленчуци".
 
Към момента предстои да бъдат приети указания за предоставяне на помощта.