Семинар  „Поливни инсталации и системи за капково напояване, проектиране и изграждане“ се проведе във Враца , съобщиха от Националната служба за съвети в земеделието, един от организаторите.   

В семинара се включиха земеделските производители от региона, занимаващи се както с отглеждане на зърнено-житни култури, така и на зеленчукови и овощни култури.

Експертът в областта на напояването Марин Калнев запозна стопаните с необходимостта от капкови системи, осигуряващи метод на напояване, при който водата и съдържащите се в нея хранителни вещества се подават, чрез специализиран капков маркуч. За разлика от другите начини на напояване, при които недостигът на влага се компенсира периодично, при капкуването, в кореновата система на растенията се поддържа овлажняване близо до пределната полска влагоемност.

Напоителната система е постоянно инсталирана в насаждението, така в почвата се създава оптимален баланс на въздух-вода-хранителни вещества. Избягва се конфликтът между агротехническите практики – торене, поливане, пръскане и бране. Добивът се удвоява и утроява, компенсацията на вода е между 30% и 50%.

Този тип напояване дава възможност с определено количество вода да се напояват значително по-големи площи. Така се осигурява предвидимост и постоянство на производството, поради контролираните условия на отглеждане.

Земите с ниска продуктивност се превръщат във високопродуктивни поливни площи и не на последно място добивите се увеличават средно с 40%, посочи екпертът.

Лекцията протече при голям интерес и предизвика оживена дискусия от страна на земеделските стопани.

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!