Едва 0.5 на сто от всички годни за напояване площи в страната са били напоявани през изключително сухата 2012 година.

Това сочи доклад на Центъра за икономическо развитие (ЦИР)

Така, от една страна се губи реколта, която може да бъде спасена, а от друга - фермерите се насочват към отглеждане на по-устойчиви на засушаването култури.

По този начин се променя структурата на производството. Ситуацията се утежнява допълнително от факта, че няма ясна идея какво да се прави – няма план за действие с очертани цели, срокове, мерки за изграждане на поливни съоръжения. Не беше стартирана и мярката за финансиране на хидромелиорациите по Програмата за развитие на селските райони, а дали ще има такава възможност през новия програмен период, все още не се знае.

Съществуващата напоителна инфраструктура е в окаяно състояние и не се прави нищо за нейното подобряване, посочват експерите от ЦИР.

Като положителна тенденция за селското стопанство през миналата година експертите от ЦИР отбелязват продължаващото техническо обновяване на сектора. Благодарение на европейските субсидии и разрастващото се зърнопроизводство, постепенно се преодолява техническата изостаналост, старата техника се подменя, разширява се асортиментът от използвани в сектора машини.

Основен ползвател на нова земеделска техника остава зърнопроизводството, докато подсектори като овощарство, зеленчукопроизводство и лозарство продължават да бъдат изключително слабо наситени с агротехника. Засега не е ясно на какви средства за модернизация на земеделските стопанства и при какви условия ще може да се разчита през следващия програмен период, но без съмнение интересът към земеделската техника ще се запази, посочват от ЦИР.

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!