Зеленчукопроизводители и овощари от Видинско заплашиха да блокират Дунав мост 2, ако до една седмица правителството не вземе мерки срещу нерегламентирания внос на плодове и зеленчуци, съобщи „Фокус“. Цените на доматите никога не са били толкова ниски, а след пускането на Дунав мост 2 нашите продажби на практика свършиха, обясни производителят от село Гомотарци Милена Димитрова.

Производството закъсня заради лошото време, но въпреки това очакваме да продаваме продукцията си на реалната им цена, посочи Димитрова. По думите им продукцията залежава заради безразборния внос на плодове и зеленчуци по Дунав мост 2.
Плодове и зеленчуци се продават на безценица от амбулантни търговци без регистрация, без осигуровки, които не плащат никакви данъци и пътни такси, коментира Димитрова.

В Румъния доматите се продават за 20 стотинки на едро. Цената е толкова ниска заради субсидията, което е 65 евроцента за килограм. В България също може да има субсидия, като тогава на килограм ще се дават по около 18 стотинки, което не покрива разходите за семена, обясниха производителите.

Зеленчукопроизводителите и овощарите от Видин и близките села са изпратили жалби до областната дирекция на Държавен фонд „Земеделие“, общинска дирекция „Земеделие“, до НАП, митницата, полицията и др. Писмо е изпратено и до министъра на земеделието и храните, но за момента няма никакъв резултат, оплакаха се те. Подготвена е и подписка, в която участие са взели около 100 души.

Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България също готви национален протест, който е насрочен за 11 юли в София и на три ГКПП. Според бранша правителството не е успяло да защити интересите на тютюнопроизводителите за европейско субсидиране. По този повод представители на асоциацията ще се срещнат с председателя на Комисията по земеделие в парламента проф. Светла Бъчварова.
 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!