Само месец след обнародването на измененията и допълненията към Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ), на 30 май в Народното събрание беше входирано ново допълнение на ЗСПЗЗ. То касае всички земеделски производители, които изпълняват договори по мярка „Агроекологични плащания“.

 

Пред репортер на Фермер.БГ фермери с агроекологични ангажименти споделиха, че от месеци настояват за законова промяна, която да им даде възможност да запазват земите, които обработват, поне за срока на договора по мярка Агроекология. С проекта за допълнение на ЗСППЗ проблемът ще бъде решен, надяват се земеделските производители.

 

Според проекта „земеделски земи, включени в масиви за ползване и одобрени за подпомагане по съответната мярка „Агроекологични плащания” от Програмата за развитие на селските райони за периода 2007-2013г. или за периода 2014-2020 г., се разпределят на ползвателите – земеделски стопани, одобрени по мярката”.

 

Тези земи ще се разпределят без промяна на местоположението и географските им граници до изтичане на срока на поетия агроекологичен ангажимент по съответната мярка, при условие че ползвателите са регистрирали в общинската служба по земеделие правните си основания за участие в споразумение или разпределение за площи, по-големи или равни на площта, одобрена за подпомагане по мярката.

 

В проекта е записано още, че в тримесечен срок от влизането в сила на този закон, министърът на земеделието и храните, съответно областните управители, извършват проверка на всички сключени през последните 5 години договори за отдаване под наем или аренда на земеделски земи от държавния и общинския поземлен фонд, включително на мерите, пасищата и ливадите, за съответствието им с действащото законодателство.

 

Недовършените производства по чл. 37и - 37п до влизането в сила на Закона за изменение и допълнение на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи се довършват по стария ред. Търговско дружество по чл. 3, ал. 7, което притежава право на собственост върху земеделски земи, е длъжно да изпълни изискванията на Закона за изменение и допълнение на Закона за собствеността и ползуването на земеделските земи (ДВ, бр. 38 от 2014 г.) в срок до 1 януари 2015 г.

 

За неизпълнение на това задължение ще се налага имуществена санкция в размер на 100 лв. на притежаван декар земеделска земя. Когато след налагането на имуществена санкция нарушението продължи за повече от три месеца, санкцията е в троен размер на първоначално наложената санкция.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!