По мнение на експертите от Областната дирекция „Земеделие“ във Враца добивите от маслодаен слънчоглед и царевица тази година ще са много добра. Въпреки капризите на времето и продължилото засушаване в някои райони на Врачанско, към момента средните добиви от слънчоглед за областта са в диапазон от 250-300 кг/дка, при ожънати малко повече от 62 хиляди декара.

 

За сравнение добивите в областта през миналата година бяха 179 килограма от декар, информират от ОДЗ, цитирани от ZovNews.com. Разликата идва от това, че през 2012 г. изкупната цена на слънчогледа беше от порядъка на 900 лв./т, а сега търговците предлагат цени между 400 и 500 лева за тон, коментираха земеделски производители от региона.

 

Според тях стопанската година може да се окаже критична и дори фатална за по-малките производители, тъй като те няма да могат да излязат на печалба. Цената на царевицата от реколта 2013 се очертава също да е два пъти по-ниска в сравнение с миналата година. Добивите от тази култура във Врачанско се очаква да бъдат много добри, но това няма да компенсира ниската цена.

 

Към момента средните добиви от царевица за областта са около 680 кг/дка, при ожънати малко повече от 59 хиляди декара. За сравнение, добивите в областта през миналата година бяха 365 килограма от декар.


 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!